BSEB Bihar Board 12th Business Studies Important Questions Objective Type Part 1 are the best resource for students which helps in revision.

Bihar Board Class 12th Business Studies Objective Important Questions Part 1

Question 1.
Henri Fayol was a ………….
(a) Scientist
(b) Mining engineer
(c) Accountant
(d) Production engineer
Answer:
(b) Mining engineer

Question 2.
Of all managerial activities planning is the
(a) Begining
(b) End
(c) Begining and End both
(d) None of these
Answer:
(b) End

Question 3.
Staffing is
(a) Part of organisation
(b) Function of Management
(c) Part of personnel Management
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 4.
How are the principles of Management formed?
(a) In a laboratory
(b) By experiences of managers
(c) By experiences of customers
(d) By propagation of social scientists
Answer:
(b) By experiences of managers

Question 5.
The following is not an objective of Management
(a) Earning profits
(b) Growth of the organisation
(c) Providing employment
(d) Policy making
Answer:
(c) Providing employment

Question 6.
Controlling is the aspect of management
(a) theoretical
(b) practical
(c) mental
(d) physical
Answer:
(b) practical

Question 7.
Commercial bill is written
(a) by purchaser
(b) by seller
(c) by bank
(d) by the government
Answer:
(b) by seller

Question 8.
Marketing concept is
(a) Production-oriented
(b) Sales-oriented
(c) Customer-oriented
(d) All of three
Answer:
(d) All of three

Question 9.
Which of the following statements best describes the principle of ’Division of work’?
(a) Work should be divided into small tasks
(b) Labour should be divided
(c) Resources should be divided among jobs
(d) It leads to specialisation
Answer:
(d) It leads to specialisation

Question 10.
Management control is done
(a) by lower level managers
(b) by middle level managers
(c) by top level managers
(d) It leads to specialisation
Answer:
(d) It leads to specialisation

Question 11.
Money market deals in
(a) Short term funds
(b) Medium term funds
(c) Long term funds
(d) None of these
Answer:
(a) Short term funds

Question 12.
Treasury Bills are basically
(a) An instrument to borrow short term funds
(b) An instrument to borrow long term funds
(c) An instrument of capital market
(d) None of the above
Answer:
(a) An instrument to borrow short term funds

Question 13.
Policy formulation is the function of
(a) top level managers
(b) middle level managers
(c) operational management
(d) all of the above
Answer:
(a) top level managers

Question 14.
Consumer dispute settlement agencies are
(a) District Forum
(b) State commission
(c) National commission
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 15.
There is no discipline in ……….. Organisation.
(a) formal
(b) divisional
(c) functional
(d) informal
Answer:
(d) informal

Question 16.
Goods may be purchased on the basic of
(a) inspection
(b) pattern and sample
(c) desciption and brand
(d) all of the above
Answer:
(d) all of the above

Question 17.
The cheapest source of Finance is
(a) debenture share
(b) equity share capital
(c) preference share
(d) retained earning
Answer:
(b) equity share capital

Question 18.
Supervisor is ……….. of the workers.
(a) friend
(b) guide
(c) philosopher
(d) all of these
Answer:
(d) all of these

Question 19.
Budget refers to
(a) Planned target of performance
(b) Use of handling future activities
(c) Systematic action and allocation of resources
(d) Statement of expected results expressed in numerical terms
Answer:
(d) Statement of expected results expressed in numerical terms

Question 20.
In which form of Management science is?
(a) Pure science
(b) Soft Science
(c) Semi Science
(d) None of these
Answer:
(a) Pure science

Question 21.
Recruitment in the life of Organisation is done
(a) Once
(b) Twice
(c) Occasionally
(d) Continuously
Answer:
(d) Continuously

Question 22.
Marketing means
(a) Transfer of ownership
(b) Formation of marketing policies
(c) Salesmanship and sales promotion
(d) All of the above
Answer:
(c) Salesmanship and sales promotion

Question 23.
Which of the following is not a principle of Management given by Taylor?
(a) Science, not rule of thumb
(b) Functional foremanship
(c) Co-operation, not individualism
(d) Harmony, not discord
Answer:
(b) Functional foremanship

Question 24.
Which of the following is not a controlling technique?
(a) Break-even analysis
(b) Cash flow statement
(c) Budget
(d) Managerial Audit
Answer:
(b) Cash flow statement

Question 25.
In India Entrepreneurial development programme is
(a) Necessary
(b) Unnecessary
(c) Wastage of time
(d) Wastage of money
Answer:
(a) Necessary

Question 26.
The disputes coming under Consumer Protection Act are
(a) dispute as to shares of company
(b) Dispute as to service
(c) Dispute as to sale of defective goods by the seller
(d) None of these
Answer:
(c) Dispute as to sale of defective goods by the seller

Question 27.
Stock exchange protects the interest of
(a) Investors
(b) Company
(c) Government
(d) None of these
Answer:
(a) Investors

Question 28.
Which of the following is not an element of promotion mix?
(a) Advertisement
(b) Personal selling
(c) Sales Promotion
(d) Product Development
Answer:
(c) Sales Promotion

Question 29.
Co-ordination is
(a) Voluntary
(b) Necessary
(c) Unnecessary
(d) Wastage of time
Answer:
(b) Necessary

Question 30.
Principles of Management are
(a) Dynamic
(b) Flexible
(c) Universal
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 31.
……….. refers to those general statements which are decided for the guidance of the employees while taking decision.
(a) Objectives
(b) Strategy
(c) Policies
(d) All of the above
Answer:
(c) Policies

Question 32.
In the process of delegation, accountability can not be
(a) shared
(b) delegated
(c) neither (a) and nor (b)
(d) both (a) and (b)
Answer:
(d) both (a) and (b)

Question 33.
Management itself expands
(a) Through delegation
(b) Through centralisation
(c) Through decentralisation
(d) Through all
Answer:
(d) Through all

Question 34.
Control is the …………. function of the Management.
(a) first
(b) last
(c) third
(d) second
Answer:
(b) last

Question 35.
The leader takes work from his subordinates
(a) by tact
(b) by rod
(c) by threatening
(d) none of these
Answer:
(a) by tact

Question 36.
The foremost need of development in a country is of
(a) Physical Resources
(b) Economic Resources
(c) Human Resources
(d) Efficient Management
Answer:
(d) Efficient Management

Question 37.
A good plan is
(a) Rigid
(b) Expensive
(c) flexible
(d) Time consuming
Answer:
(c) flexible

Question 38.
Which of the following is not a staffing function?
(a) Planning
(b) Recruitment
(c) Selection
(d) Training
Answer:
(a) Planning

Question 39.
Effective controlling is
(a) Static
(b) Determined
(c) Dynamic
(d) All the above
Answer:
(c) Dynamic

Question 40.
Liquidity is created by
(a) Organised market
(b) Unorganised market
(c) Primary Market
(d) Secondary Market
Answer:
(d) Secondary Market

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *