BSEB Bihar Board 12th Business Studies Important Questions Objective Type Part 4 are the best resource for students which helps in revision.

Bihar Board Class 12th Business Studies Objective Important Questions Part 4

Question 1.
Capital market deals in:
(a) Long-term funds
(b) short-term fund
(c) Medium-term funds
(d) None of these
Answer:
(a) Long-term funds

Question 2.
The foremost stock exchange was established in ………….:
(a) India
(b) America
(c) Japan
(d) London
Answer:
(d) London

Question 3.
The characteristics of a good brand are:
(a) Short name
(b) Memorable
(c) Attractive
(d) All of these
Answer:
(b) Memorable

Question 4.
The birth place or marketing management is:
(a) American
(b) Japan
(c) England
(d) France
Answer:
(a) American

Question 5.
Advertising is:
(a) Unnecessary
(b) Investment
(c) Wastage of money
(d) None of these.
Answer:
(b) Investment

Question 6.
Labelling is:
(a) Necessary
(b) Compulsory
(c) Voluntary
(d) wastage of money
Answer:
(a) Necessary

Question 7.
Consumer Protection Act is effective in India with effect from:
(a) 15 April, 1987
(b) 15 April, 1986
(c) 15 April. 1988
(d) None of these
Answer:
(a) 15 April, 1987

Question 8.
Entrepreneurial development institute of India is situated in:
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Ahmedabad
(d) New Delhi
Answer:
(c) Ahmedabad

Question 9.
How many levels of management are?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Answer:
(a) 3

Question 10.
“Financial management is the application of the planning and control function to the finance function.” This statement of:
(a) J. L. Massie
(b) Donnell
(c) Howard & Upton
(d) fayol
Answer:
(c) Howard & Upton

Question 11.
Financial management Is:
(a) Art
(b) Science
(c) Art and Science both
(d) None of these
Answer:
(c) Art and Science both

Question 12.
Supervisor is of the workers:
(a) Friends
(b) Philosopher
(c) All of these
(d) Guide
Answer:
(c) All of these

Question 13.
Direction is not the aspect of management:
(a) Theoretical
(b) Practical
(c) Inter-personal
(d) Positive
Answer:
(a) Theoretical

Question 14.
Human resource management includes:
(a) Recruitment
(b) Training
(c) Selection
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 15.
There Is no discipline in organisation:
(a) Informal organisation
(b) normal organisation
(c) Divisional organisation
(d) functional organisation
Answer:
(a) Informal organisation

Question 16.
By Scientific management workers:
(a) Benefitted
(b) Suffer loss
(c) No effect
(d) None of these
Answer:
(a) Benefitted

Question 17.
The social responsibility or management is:
(a) Towards all
(b) Towards employee
(c) Towards Government
(d) Towards society
Answer:
(a) Towards all

Question 18.
The foremost need or development in a country is of:
(a) Physical Resources
(b) Economic Resources
(c) Human Resources
(d) Efficient Management
Answer:
(d) Efficient Management

Question 19.
Co-ordination is established:
(a) Between groups
(b) Between departments
(c) Between management and workers
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 20.
The main functions of management according to Koontz O’Donel are:
(a) 5
(b) 4
(c) 6
(d) 8
Answer:
(a) 5

Question 21.
Maximum incentive giving function of management to employees is:
(a) Staffing
(b) Motivation
(c) Organisation
(d) Controlling
Answer:
(b) Motivation

Question 22.
which of the following statement is inconsistent?
(a) Purposeful
(b) Instinct process
(c) Universal
(d) Not separate from ownership
Answer:
(d) Not separate from ownership

Question 23.
Henry Fayol’s principles of management are:
(a) 5
(b) 10
(c) 14
(d) 16
Answer:
(c) 14

Question 24.
Wages given to workers in traditional management was:
(a) Low
(b) High
(c) Maximum
(d) Normal
Answer:
(a) Low

Question 25.
The experiments done by Taylor under scientific management were:
(a) Motion study
(b) Fatigue study
(c) Time study
(d) All
Answer:
(d) All

Question 26.
Mental revolution is the essence of:
(a) Scientific Management
(b) Combination
(c) Rationalisation
(d) Profession
Answer:
(a) Scientific Management

Question 27.
Henry Fayol was born in:
(a) Japan
(b) France
(c) Germany
(d) America
Answer:
(b) France

Question 28.
Principles of management are:
(a) Universal
(b) Flexible
(c) Dynamic
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 29.
New Economic Policy was declared in:
(a) 1990
(b) 1991
(c) 1992
(d) 1993
Answer:
(b) 1991

Question 30.
Example of Social Environment is:
(a) Composition or Family
(b) Consumer Protection Act
(c) Employee
(d) Economic Development
Answer:
(a) Composition or Family

Question 31.
Which one of the following is not the feature or Business Environment?
(a) Uncertainty
(b) Employee
(c) Relativity
(d) Complexity
Answer:
(b) Employee

Question 32.
Liberalisation Policy of India has been:
(a) Success
(b) Unsuccessful
(C) Partially Successful
(d) None of these
Answer:
(a) Success

Question 33.
Components of New Economic Policy are:
(a) Liberalisation
(b) Globalisation
(c) Privatisation
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 34.
Which one of the following is not the limitation of planning:
(a) Wastage of time
(b) Rigidity
(c) Basis of Control
(d) Huge Cost
Answer:
(c) Basis of Control

Question 35.
A good plan is:
(a) Rigid
(b) Expensive
(c) Flexible
(d) Time Consuming
Answer:
(c) Flexible

Question 36.
Planning is:
(a) Long-term
(b) Middle-term
(c) Short-term
(d) All the term
Answer:
(d) All the term

Question 37.
“A Plan is a trap to capture the future.” This statement is of:
(a) Newman
(b) Hurley
(c) Allen
(d) Terry
Answer:
(c) Allen

Question 38.
According to George R. Terry, the types of planning are:
(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) 2
Answer:
(c) 4

Question 39.
Planning if for:
(a) Present
(b) Future
(c) Past
(d) All
Answer:
(b) Future

Question 40.
Of all managerial activities planning is the:
(a) Beginning
(b) End
(c) Beginning and End
(d) None of these
Answer:
(b) End

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *