BSEB Bihar Board 12th Business Studies Important Questions Objective Type Part 6 are the best resource for students which helps in revision.

Bihar Board Class 12th Business Studies Objective Important Questions Part 6

Question 1.
For stock exchange the services of SEBI is:
(a) Voluntary
(b) Necessary
(c) Unnecessary
(d) Compulsory
Answer:
(d) Compulsory

Question 2.
Marketing includes:
(a) Purchase
(b) Sales
(c) Warehousing
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 3.
Consumer rights under consumer protection act are:
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
Answer:
(a) 6

Question 4.
Essentials of a good brand are:
(a) Short name
(b) Easy to remember
(c) Attractive design
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 5.
Labelling is compulsory in packed consumer products:
(a) All
(b) few
(c) None
(d) None of these
Answer:
(a) All

Question 6.
Which is not an element of promotion mix:
(a) Advertisement
(b) Personal selling
(c) Sales promotion
(d) Product development
Answer:
(d) Product development

Question 7.
Advertisement is deemed as:
(a) Wastage
(b) Investment
(c) Luxury
(d) None of these
Answer:
(b) Investment

Question 8.
Objectives of sales promotion are:
(a) To introduce with new product only
(b) To attractive new customers only
(c) To counter competitor only
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 9.
Which of the following is not sales promotion tool?
(a) Samples
(b) Prize to pack
(c) Coupons
(d) Warranty
Answer:
(d) Warranty

Question 10.
Media of advertising is:
(a) Samples
(b) Premium
(c) Calendar
(d) Demonstration
Answer:
(c) Calendar

Question 11.
Costliest means of advertising is:
(a) Advertising
(b) Personal selling
(c) Necessary
(d) Public relation
Answer:
(b) Personal selling

Question 12.
Consumer Protection Act in India was passed in:
(a) 1886
(b) 1986
(c) 1996
(d) None of these
Answer:
(a) 1886

Question 13.
Consumer Protection Act covers:
(a) Dispute relating service
(b) Dispute relating do defective products services
(c) Claims relating to industrial accidents
(d) All the above
Answer:
(b) Dispute relating do defective products services

Question 14.
Consumer court under Consumer Protection Acts means:
(a) District Forum
(b) State Commission
(c) National Commission
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 15.
The machinery for settlement of consumer disputes is:
(a) One-tier
(b) Three-tier
(c) Two-tier
(d) None of these
Answer:
(b) Three-tier

Question 16.
The disputes comes under consumer protection act are:
(a) Dispute as to sale of shares by a company
(b) Dispute of penal nature
(c) Disputes as to sales of defective goods by the seller
(d) Service disputes
Answer:
(c) Disputes as to sales of defective goods by the seller

Question 17.
District Forum can settle disputes:
(a) Upto 5 Lakh
(b) Upto 10 Lakh
(c) Upto 15 Lakh
(d) Upto 20 Lakh
Answer:
(d) Upto 20 Lakh

Question 18.
State commission can settle disputes:
(a) Upto 5 Lakh
(b) Upto 10 Lakh
(c) Upto 20 Lakh
(d) Above 20 Lakh
Answer:
(d) Above 20 Lakh

Question 19.
Under the Consumer Protection Act, complaintee means:
(a) Consumer
(b) State Government
(c) Central Government
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 20.
Entrepreneurship fails to lead:
(a) Partnership firm
(b) New corporate division
(c) New subsidiary venture
(d) None of the above
Answer:
(a) Partnership firm

Question 21.
In India entrepreneurial development programme is:
(a) Necessary
(b) Unnecessary
(c) Wastage of time
(d) Wastage of money
Answer:
(a) Necessary

Question 22.
In India, entrepreneurial development programme has been:
(a) Successful
(b) Unnecessary
(c) Need to improvement
(d) None of the above
Answer:
(c) Need to improvement

Question 23.
An entrepreneur is
(a) Born
(b) Made
(c) Born and made both
(d) All of these
Answer:
(c) Born and made both

Question 24.
Which of the following sentence is not a characteristic of entrepreneurship:
(a) Risk taking
(b) Innovation
(c) Creative activity
(d) Managerial training
Answer:
(d) Managerial training

Question 25.
Which of the following sentence is inconsistent in the context of entrepreneur:
(a) He is owner of the business
(b) He is risk taker
(c) He operates production activities
(d) He searches out business opportunities
Answer:
(c) He operates production activities

Question 26.
An entrepreneur is said to be:
(a) Promotor of economic development
(b) Motivator of economic development
(c) Both the above
(d) None of the (a) and (b)
Answer:
(c) Both the above

Question 27.
Which of the following attitudes is not generally associated with successful entrepreneurship:
(a) Competition and co-operation
(b) Desire to influence others
(c) Innovation and product improvement
(d) Status quo in business
Answer:
(b) Desire to influence others

Question 28.
The nature of management is:
(a) as an inborn ability
(b) as an acquired ability
(c) as inborn ability and as an acquired ability both
(d) None of these
Answer:
(c) as inborn ability and as an acquired ability both

Question 29.
According to George R. Terry the functions of management are:
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 7
Answer:
(b) 4

Question 30.
Co-ordination is:
(a) Voluntary
(b) Necessary
(c) Unnecessary
(d) Wastage of time
Answer:
(b) necessary

Question 31.
Management in India is:
(a) Necessary
(b) Unnecessary
(c) Luxury
(d) None
Answer:
(a) Necessary

Question 32.
According to ………….., “Management is the development of people and not the direction of things.”:
(a) Henry Fayol
(b) Lawrence Appley
(c) F. W. Taylor
(d) R. C. Davis
Answer:
(b) Lawrence Appley

Question 33.
The main cause of slow progress of India is the lack of:
(a) efficient management
(b) man power
(c) resources
(d) all of these
Answer:
(d) all of these

Question 34.
Primary element of success of management is:
(a) Satisfied employee
(b) Large capital
(c) Big market
(d) Maximum production
Answer:
(a) Satisfied employee

Question 35.
Production in scientific management is:
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Normal
(d) Average
Answer:
(a) Maximum

Question 36.
Who was the father of scientific management:
(a) H.S. Person
(b) Diemer
(c) F. W. Taylor
(d) Charles Babbage
Answer:
(c) F. W. Taylor

Question 37.
Management should find one best way to perform a task. Which technique of scientific management is defined in this sentence:
(a) Universal
(b) Flexible
(c) Absolute
(d) Behaviour
Answer:
(d) Behaviour

Question 38.
The essence of scientific management is …………:
(a) mental revolution
(b) remuneration
(c) not mental revolution
(d) all of these
Answer:
(a) mental revolution

Question 39.
Scientific management ………….. workers remuneration:
(a) increases
(b) decrease
(c) both
(d) neither increase nor decrease
Answer:
(a) increases

Question 40.
The scientific management is ………… owners:
(a) in favour
(b) against
(c) both
(d) helpful
Answer:
(a) in favour

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *