BSEB Bihar Board 12th Entrepreneurship Important Questions Objective Type Part 1 are the best resource for students which helps in revision.

Bihar Board 12th Entrepreneurship Objective Important Questions Part 1

Question 1.
It is necessary to give due consideration on internal resources before initiating a particular decision
(a) Yes, it is necessary
(b) No, not necessary
(c) Necessary for External Resources
(d) None of the above
Answer:
(a) Yes, it is necessary

Question 2.
Which of the following is a factor affecting identification of business opportunities?
(a) Volume of Internal demand
(b) Created opportunity
(c) Existing opportunity in the Environment
(d) None of the above
Answer:
(a) Volume of Internal demand

Question 3.
Learning processes involves
(a) Drive
(b) cue
(c) Response
(d) Drive, Cue and Response
Answer:
(d) Drive, Cue and Response

Question 4.
Subsidy is
(a) Concession
(b) Discount
(c) Repayment
(d) None of these
Answer:
(d) None of these

Question 5.
Business regulatory frame work is concerned with what?
(a) Direction of business
(b) Volume of business
(c) Regulation
(d) None of the above
Answer:
(c) Regulation

Question 6.
What is the Economic policies determined?
(a) Direction of Business
(b) Volume of Business
(c) Direction & Volume of Business
(d) None of the above
Answer:
(c) Direction & Volume of Business

Question 7.
Short-term forecast involve a period of how many months?
(a) Twelve months
(b) Twenty four months
(c) Eighteen months
(d) Thirty six months
Answer:
(a) Twelve months

Question 8.
Demand forecasting is termed as what out of the following?
(a) Marketing
(b) Market demand
(c) Demand and supply
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 9.
Which of the following factors is to be considered while selecting a product or service?
(a) Competition
(b) Cost of production
(c) Profit possibility
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 10.
Out of the following what is essential to study in feasibility study?
(a) Cost
(b) Price
(c) Operation
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 11.
Market demand is known as
(a) Demand forecasting
(b) Real demand
(c) Supply
(d) None of those
Answer:
(a) Demand forecasting

Question 12.
What creates imperfection in the market which ultimately increases the volumes of sales and profit
(a) Innovation
(b) Promotion
(c) Marketing
(d) None of the above
Answer:
(a) Innovation

Question 13.
How will you formulate general plan of Business?
(a) By production planning
(b) By cost planning
(c) By financial planning
(d) By doing all the above
Answer:
(d) By doing all the above

Question 14.
Which of the following is a problem connected with Business?
(a) Profit
(b) Money
(c) Sales
(d) Risk Management
Answer:
(d) Risk Management

Question 15.
On which out of the following the formulating of the general plan of business depends?
(a) Project report
(b) Plant & production planning
(c) Marketing planning
(d) Financial planning
Answer:
(b) Plant & production planning

Question 16.
A successful entrepreneur must possess the quality of
(a) Leadership
(b) Control
(c) Innovation
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 17.
An entrepreneur
(a) serves as an economic man
(b) applies problem solving for projects
(c) undertakes to act as an intermedia between labour and capital
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 18.
Business is a game of
(a) Competition
(b) Challenge
(c) Skill
(d) None of these
Answer:
(c) Skill

Question 19.
The major achievement of an entrepreneur is
(a) profit
(b) growth
(c) quality
(d) market
Answer:
(a) profit

Question 20.
An entrepreneur is both a worker and
(a) Manager
(b) Owner
(c) Investor
(d) All of the above
Answer:
(b) Owner

Question 21.
Entrepreneurship involves
(a) Creations of a business unit
(b) Use of skill to earn profits
(c) decision to accept risks
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 22.
The success of an entrepreneur lies mainly in his ability to
(a) collect resources
(b) appoint staff
(c) sell products
(d) None of these
Answer:
(c) sell products

Question 23.
Market demand is also known as
(a) supply
(b) real demand
(c) demand forecasting
(d) None of the above
Answer:
(c) demand forecasting

Question 24.
Which factors affects market assessment?
(a) demand
(b) supply
(c) demand supply
(d) micro environment
Answer:
(d) micro environment

Question 25.
Which of the following factor is to be considered while selecting a product or service?
(a) Competition
(b) Cost of production
(c) Profit possibility
(d) all of the above
Answer:
(d) all of the above

Question 26.
Which of the following is to be consider at the time of selection of enterprise?
(a) Situation
(b) Capability
(c) Nature of Product
(d) all of the above
Answer:
(d) all of the above

Question 27.
Planning is
(a) long term
(b) short term
(c) middle term
(d) all of the above
Answer:
(d) all of the above

Question 28.
A good plan is
(a) Rigid
(b) Flexible
(c) Expensive
(d) None of these
Answer:
(b) Flexible

Question 29.
Project identification deals with
(a) logical opportunity
(b) Viable products
(c) effective demand
(d) all of the these
Answer:
(b) Viable products

Question 30.
DPR is
(a) action plan
(b) implement plan
(c) working plan
(d) none of these
Answer:
(b) implement plan

Question 31.
Projects is prepared
(a) by promoters
(b) by entrepreneur
(c) by manages
(d) all of these
Answer:
(d) all of these

Question 32.
Money spent on the preparation of project is
(a) wastage
(b) expenditure
(c) investment
(d) none of these
Answer:
(c) investment

Question 33.
Project report is a summary of
(a) information
(b) facts
(c) analysis
(d) all of these
Answer:
(d) all of these

Question 34.
“A plan is a trap to capture the future.” This statement is of:
(a) Newman
(b) Hurley
(c) Allen
(d) Terry
Answer:
(c) Allen

Question 35.
Of all managerial activities planning is the
(a) Beginning
(b) End
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(c) Both (a) and (b)

Question 36.
Planning is
(a) Past
(b) Future
(c) Present
(d) All time
Answer:
(d) All time

Question 37.
Planning is the function of management
(a) Primary
(b) Secondary
(c) Tertiary
(d) All of these
Answer:
(b) Secondary

Question 38.
Planning is
(a) Goal-oriented
(b) Objective-oriented
(c) Mental process
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 39.
A good plan is
(a) Expensive
(b) Flexible
(c) Rigid
(d) Time consuming
Answer:
(b) Flexible

Question 40.
The best method of Business growth is
(a) Customer satisfaction
(b) Maximum price
(c) Both
(d) None of these
Answer:
(a) Customer satisfaction

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *