Bihar Board 9th English Objective Answers Poem 2 On His Blindness

Bihar Board 9th English Objective Questions and Answers

BSEB Bihar Board 9th English Objective Answers Poem 2 On His Blindness

On His Blindness Multiple Choice Questions Bihar Board 9th English Question 1.
The poet of‘On his Blindness’is
(a) John keats
(b) Arjun Dev charan
(c) John Milton
(d) APJ Abdul Kalam
Answer:
(c) John Milton

The Poem On His Blindness Is Mainly About Bihar Board 9th English Question 2.
A man should be absolutely
(a) cruel
(b) soft
(c) strong
(d) merciful
Answer:
(d) merciful

On His Blindness Poem Questions And Answers Pdf Bihar Board 9th English Question 3.
Let us pray to
(a) goddess
(b) God
(c) prime minister
(d) president
Answer:
(b) God

On His Blindness Questions And Answers Bihar Board 9th English Question 4.
God needs pure
(a) heart
(b) soul
(c) concious
(d) man
Answer:
(a) heart

On His Blindness By John Milton Bihar Board 9th English Question 5.
……… should not be looked down.
(a) the road
(b) the forest
(c) the blind
(d) the river
Answer:
(c) the blind

Blindness Questions And Answers Bihar Board 9th English Question 6.
Surdas was also a……..poet
(a) big
(b)large
(c) small
(d) great
Answer:
(d) great

On His Blindness Poem By John Milton Bihar Board 9th English Question 7.
John Milton was a great
(a) writer
(b) musician
(c) poet
(d) actor
Answer:
(c) poet

Choose the correct word from options:

On His Blindness John Milton Bihar Board 9th English Question 8.
Milton is known for his
(a) Good face
(b) Hairstyle
(c) Smart look
(d) Grand style
Answer:
(d) Grand style

On His Blindness Deals Bihar Board 9th English Question 9.
Bear his mild yoke, they serve………….best.
(a) her
(b) his
(c) him
(d) they
Answer:
(b) his

Question 10.
Doth God exact day-labour light………..?
(a) except
(b) denied
(c) accepted
(d) expected
Answer:
(b) denied

Question 11.
John Milton was a well known puritan poet of the…………century.
(a) 17 th
(b) 18th
(c) 19th
(d) 16th
Answer:
(a) 17 th

Question 12.
John milton was a great
(a) musician
(b) poet
(c) Writer
(d) actor
Answer:
(b) poet

Question 13.
‘On his Blindness’ deals with poet’s
(a) Mental condition
(b) suffering
(c) though
(d) philosophy
Answer:
(a) Mental condition

Question 14.
The concluding six lines of the poem are called
(a) sestet
(b) octave
(c) active
(d) none
Answer:
(a) sestet

Question 15.
The opening eight lines of the poem are called
(a) Octave
(b) Active
(c) Retrachan
(d) elegy
Answer:
(a) Octave

Question 16.
‘On his Blindness’ is
(a) Shakespearean sonnet
(b) Only sonnet
(c) Petrachan sonnet
(d) none of these
Answer:
(c) Petrachan sonnet

Question 17.
The poem ‘On his Blindness’ has been composed by
(a) Shakespeare
(b) John Milton
(c) Ray young bear
(d) Wordsworth
Answer:
(b) John Milton

Choose the correct meaning from relating to word:

Question 18.
Consider
(a) look
(b) start
(c) think
(d) easy
Answer:
(c) think

Question 19.
Hide
(a) open
(b) show
(c) look over
(d) conceal
Answer:
(d) conceal

Question 20.
chide
(a) scold
(b)love
(c) affection
(d)respect
Answer:
(a) scold{a)

Question 21.
Murmur
(a) dull
(b) solve
(c)speak
(d) slowly
Answer:
(c)speak

Question 22.
Doth
(a) retraction
(b) does
(c) elegy
(d) walk
Answer:
(b) does

Question 23.
‘My light is spent’ means
(a) time is spent
(b) nothing is lost
(c) loss of eyesight
(d) loss of thoughts
Answer:
(c) loss of eyesight

Question 24.
The ‘Maker’ in this poem stands for
(a) an angle
(b) God
(c) poet
(d) none of these
Answer:
(b) God

Question 25.
I fondly ark, but patient, to
(a) stop
(b) recognise
(c) reacall
(d) prevent
Answer:
(d) prevent

Question 26.
My true account, last He, returning
(a) chide
(b)spopen
(c) tell
(d) give example
Answer:
(a) chide

Question 27.
When I consider how my light is
(a) gone
(b) lost
(c) spent
(d) off
Answer:
(c) spent

Choose the correct spelt word:

Question 28.
(a) Sonet
(b) Sonnet
(c) Sonnut
(d) Sonenet
Answer:
(b) Sonnet

Question 29.
(a) Yoak
(b) Yoke
(c) Yok
(d) Youk
Answer:
(b) Yoke

Question 30.
(a) educasion
(b) edukation
(c) education
(d) educetion
Answer:
(c) education

Question 31.
(a) wait
(b) waitt
(c) waite
(d) waita
Answer:
(a) wait

Question 32.
(a) lessen
(b) lost
(c) loose
(d) loste
Answer:
(b) lost

Question 33.
(a) feer
(b) faer
(c) fear
(d) faere
Answer:
(c) fear

Question 34.
(a) grate
(b) gaert
(c) grete
(d) great
Answer:
(d) great

Choose the correct word for sentences :

Question 35.
When I………..how my light is spent.
(a) seen
(b) consider
(c) remind
(d) decline
Answer:
(b) consider

Question 36.
And that one talent, which is death to hide,……..with me
useless.
(a) lodged
(b) hight
(c) complain
(d) think
Answer:
(a) lodged

Question 37.
Who best bear his mild yoke they………him best.
(a) thought
(b) earn
(c) spent
(d) serve
Answer:
(d) serve

Question 38.
God does not need either man’s work or this own.
(a) child
(b) gift
(c) house
(d) land
Answer:
(b) gift

Question 39.
His state is
(a) forest
(b) desert
(c) kingly
(d) mainly
Answer:
(c) kingly

Question 40.
They also serve who only…….and wait.
(a) start
(b) open
(c) look
(d) stand
Answer:
(d) stand

Bihar Board 9th English Objective Answers Chapter 1 Dharam Juddha

Bihar Board 9th English Objective Questions and Answers

BSEB Bihar Board 9th English Objective Answers Chapter 1 Dharam Juddha

Dharam Juddha Class 9 In Hindi Bihar Board Question 1.
‘Dharam Juddha’s author is
(a) Arjuna Dev Charan
(b) K. Verma
(c) O. Henry
(d) Moti
Answer:
(a) Arjuna Dev Charan

Dharam Juddha Bihar Board 9th English Question 2.
Padma asks from her mother what is the
(a) identity of a man
(b) identity of a child
(c) identity of a woman
(d) identity of a boy
Answer:
(c) identity of a woman

Dharam Juddha Question Answer Bihar Board 9th English Question 3.
Who is the daughter?
(a) Asha
(b) Meena
(c) Padma
(d) Rekha
Answer:
(c) Padma

Question 4.
Padma is darling of her
(a) father
(b) daughter
(c) mother
(d) brother
Answer:
(a) father

Question 5.
Padma’s father replies that she would know the fact when she would be
(a) unmarried
(b) widow
(c) married
(d) none of these
Answer:
(c) married

Question 6.
‘Dharam Juddha’ is a story of
(a) a boy
(b) a young girl
(c) a man
(d) a woman
Answer:
(b) a young girl

Question 7.
The name of a young girl in ‘Dharam Juddha’ is
(a) Padma
(b) Kamla
(c) Aradhna
(d) Riya
Answer:
(a) Padma

Question 8.
Padma does not like attitude
(a) orthodox
(b) modern
(c) wrong
(d) good
Answer:
(a) orthodox

Question 9.
Padma asks questions from her parents about
(a) identity of a man
(b) identity of a woman
(c) identity of a child
(d) identity of human being
Answer:
(b) identity of a woman

Question 10.
Padma believes in the equality between
(a) child and man
(b) child and woman
(c) man and woman
(d) human and animal
Answer:
(c) man and woman

Question 11.
Padma says that her father loves money more than
(a) they
(b) I
(c) you
(d) she
Answer:
(d) she

Question 12.
Padma wants justice for woman as regards without her
(a) husband
(b) sister
(c) father
(d) mother
Answer:
(a) husband

Question 13.
According to Padma a home is considered a place for.
(a) quarreling
(b) rest
(c) peace
(d) bargaining
Answer:
(d) bargaining

Question 14.
The identity of a woman is the identity of
(a) the human run
(b) the human being
(c) the human race
(d) the human
Answer:
(c) the human race

Question 15.
An unmarried man is
(a) venerated
(b) discrimination
(c) almeliorating
(d) privileged
Answer:
(a) venerated

Question 16.
An unmarried woman is called immoral and
(a) wanton
(b) venerated
(c) ameliorating
(d) bestow
Answer:
(a) wanton

Question 17.
Padma was the
(a) only child
(b) two sisters
(c) one brother
(d) none of them
Answer:
(a) only child

whose husband is
(a) dead
(b) alive
(c) bad
(d) cruel
Answer:
(a) dead

Question 19.
According to Padma her father gives more importance to money than to
(a) her
(b) him
(c) house
(d) them
Answer:
(a) her

Question 20.
According to Padma’s father marriage lends identity to a
(a) man
(b) woman
(c) child
(d) boy
Answer:
(b) woman

Question 21.
A woman’s identity depends on the identity of her
(a) wife
(b) mother
(c) husband
(d) daughter
Answer:
(c) husband

Question 22.
According to Padma’s mother, without husband a woman’s life is like a
(a) hell
(b) heaven
(c) galaxy
(d) universe
Answer:
(a) hell

Question 23.
When Padma asked the question repeatedly to mother, she called it
(a) senseless
(b) nonsense
(c) mad
(d) mankind
Answer:
(a) hell

Question 24.
Padma is
(a) educated
(b) uneducated
(c) village girl
(d) none of these
Answer:
(a) educated

Question 25.
Padma wants for woman
(a) safety
(b) security
(c) regular job
(d) equality and justice
Answer:
(d) equality and justice

Question 26.
Padma’s’mother is
(a) orthodox woman
(b) modem woman
(c) traditional woman
(d) crucial attitude
Answer:
(c) traditional woman

Question 27.
Padma’s mother loves her daughter and
(a) husband
(b) mother in law
(c) son
(d) father
Answer:
(a) husband

Question 28.
Padma’s mother does not believe in independent identity of a woman without her
(a) father
(b) brother
(c) mother
(d) husband
Answer:
(d) husband

Question 29.
The main idea of ‘Dharam Juddha’ is an enquiry into the .
(a) identity of a woman
(b) identity of a man
(c) identity of a child
(d) none of these
Answer:
(a) identity of a woman

Question 30.
Padma does not want to be dependent on ………….. for heridentity.
(a) unmarried
(b) marriage
(c) widow
(d) family
Answer:
(b) marriage

Question 31.
Padma wants woman’s independent identity in
(a) country
(b) family
(c) state
(d) society
Answer:
(d) society

Question 32.
‘Dharam Juddha’ is a story of a young
(a) lady
(b) boy
(c) girl
(d) orphan
Answer:
(c) girl

Question 33.
‘Dharam Juddha’ has been written by
(a) K. Verma
(b) O. Henry
(c) Moti
(d) Arjun Dev Charan
Answer:
(d) Arjun Dev Charan

Question 34.
The chief character of the story ‘Dharam Juddha is
(a) Padma’s mother
(b) Padma
(c) Padma’s father
(d) the writer
Answer:
(b) Padma

Question 35.
Padma was educated through the books like the
(a) Bible
(b) Modern stories
(c) History
(d) Ramayana
Answer:
(d) Ramayana

Question 36.
Padma wanted to know the identity of a
(a) manied girl
(b) husband
(c) wife
(d) woman
Answer:
(d) woman

Question 37.
Padma’s father cared more for
(a) money
(b) Padma
(c) Padma’s mother
(d) himself
Answer:
(a) money

Question 38.
Padma’s mother says, “My identity is linked with his and
(a) you
(b) I
(c) Padma
(d) AIl
Answer:
(b) I

Question 39.
Padma feels aggrieved and agitated by the uncharitably ……… of the society toward women.
(a) sympathical attitude
(b) crucial attitude
(c) orthodox attitude
(d) gentle attitude
Answer:
(c) orthodox attitude

Question 40.
Padma asks her parents about ………….. of a woman.
(a) rights and the identity
(b) status
(c) beauty
(d) dullness
Answer:
(a) rights and the identity

Question 41.
Padma asks what about a woman whose husband is dead? Padma’s mother replied. Life is………………for her.
(a) sad
(b) unhappy
(c) sad plight
(d) hell
Answer:
(d) hell

Question 42.
Unmarried man is
(a) saint
(b) student
(c) venerated
(d) idea
Answer:
(c) venerated

Question 43.
Unmarried woman is called in moral and
(a) girl
(b) nun
(c) virgin
(d) wanton
Answer:
(d) wanton

Question 44.
Padma is an
(a) educated girl
(b) uneducated girl
(c) village girl
(d) orthodox girl.
Answer:
(a) educated girl

Question 45.
Padma has read the scriptures like
(a) the Ramayana and the Mahabharata
(b) Bible
(c) Quran
(d)champak
Answer:
(a) the Ramayana and the Mahabharata

Question 46.
Padma says about her father that it takes a heart to …………..love.
(a) bestow
(b) confer
(c) cherish
(d) treated
Answer:
(a) bestow

Question 47.
Padma’s father saves all the …………..for Padma
(a) money
(b) piece
(c) Rupee
(d) Rupees
Answer:
(a) money

Question 48.
Padma wants to know about the identity of a
(a) woman
(b) man
(c) child
(d) human being
Answer:
(a) woman

Question 49.
Padma thinks that every woman should have her own
(a) identity
(b) recognise
(c) her own status
(d) depend
Answer:
(a) identity

Question 50.
Padma is agitated by the……………… of society towards women.
(a) orthodox attitude
(b) crucial attitude
(c) gentle attitude
(d) sypathical attitude
Answer:
(a) orthodox attitude

Question 51.
Meaning of venerated is
(a) friendship
(b) worship
(c) courtship
(d) partnership
Answer:
(b) worship

Question 52.
Meaning of immoral is
(a) virgin
(b) nun
(c) venerated
(d) of bad character
Answer:
(d) of bad character

Question 53.
Meaning of hell is
(a) a beautiful place
(b) a palace
(c) a very unpleasant place
(d) a pleasant place
Answer:
(c) a very unpleasant place

Question 54.
Meaning of bond is
(a) strong connection
(b) bestow
(c) different
(d) injustice
Answer:
(a) strong connection

Question 55.
Meaning of wanton is
(a) virgine
(b) nun
(c) venerated
(d) of immoral characters
Answer:
(d) of immoral characters

Question 56.
It is good ………….. a morning walk.
(a) to take
(b) to give
(c) to rest
(d) to late
Answer:
(a) to take

Question 57.
He went to the market ………….. some fish.
(a) to sell
(b) to buy
(c) to bring
(d) to Carry
Answer:
(b) to buy

Question 58.
It is easy ………….. English.
(a) to sell
(b) to go
(c) to learn
(d) to buy
Answer:
(c) to learn

Question 59.
I was horrified …………..the scene there.
(a) to go
(b) to watch
(c) to take
(d) to give
Answer:
(b) to watch

Question 60.
She knows how …………..a violin.
(a) to go
(b) to late
(c) to buy
(d) to play
Answer:
(d) to play

Question 61.
Which is the correct spelling
(a) idantity
(b) identiti
(c) identity
(d) idantiti
Answer:
(c) identity

Question 62.
Choose the correct one
(a) bestow
(b) bestou
(c) bastou
(d) bastow
Answer:
(a) bestow

Question 63.
Which of them is correct
(a) borrgian
(b) baorrgen
(c) borrgine
(d) bargain
Answer:
(d) bargain

Question 64.
Which is the correct spelling
(a) differente
(b) diferent
(c) different
(d) diffarant
Answer:
(c) different

Question 65.
Choose the correct one
(a) senseless
(b) senseles
(c) sensless
(d) sensless
Answer:
(a) senseless

Question 66.
Which of them is correct
(a) societi
(b) society
(c) socity
(d) societee
Answer:
(b) society

Question 67.
Which is the correct spelling
(a) daughter
(b) daugter
(c) daughtor
(d) daughtorr
Answer:
(a) daughter

Question 68.
Which of them is correct
(a) injustise
(b) injuslese
(c) unjustice
(d) injustice
Answer:
(d) injustice

Question 69.
Choose the correct one
(a) marriage
(b) marrieage
(c) mariage
(d) marrise
Answer:
(a) marriage

Question 70.
The meaning of ‘a person of great holiness’ is
(a) saint
(b) venerated
(c) wanton
(d) virgin
Answer:
(a) saint

Question 71.
The meaning of ‘unchaste’ is
(a) virgin
(b) wanton
(c) saint
(d) venerated
Answer:
(b) wanton

Question 72.
The meaning of ‘treated with respect’ is
(a) wanton
(b) virgine
(c) venerated
(d) justice
Answer:
(c) venerated

Question 73.
The meaning of ‘to hold as dear’ is
(a) cherish
(b) command
(c) riducule
(d) humbly
Answer:
(a) cherish

Question 74.
The meaning of ‘individuality’ is
(a) treated with respect
(b) without
(c) hold as dear
(d) identity
Answer:
(d) identity

Question 75.
The meaning, of ‘unreasonable’ is
(a) identity
(b) senseless
(c) beautiful
(d) cruel
Answer:
(b) senseless

Bihar Board Class 9 Hindi Solutions Varnika Chapter 2 बिहार की संगीत साधना

Bihar Board Class 9 Hindi Book Solutions Varnika Bhag 1 Chapter 2 बिहार की संगीत साधना Text Book Questions and Answers, Summary, Notes.

BSEB Bihar Board Class 9 Hindi Solutions Varnika Chapter 2 बिहार की संगीत साधना

Bihar Board Class 9 Hindi बिहार की संगीत साधना Text Book Questions and Answers

बिहार बोर्ड ९थ क्लास बुक Hindi प्रश्न 1.
समुद्रगुप्त कौन थे? वे किस वाद्य को बजाने में प्रवीण थे ?
उत्तर-
समुद्रगुप्त तक्कालीन भारत के सम्राट थे, जो एक कुशल शासक, अद्वितीय वीर, बुद्धि-चाचुर्य में प्रवीण दयालुता. व कठोरता के साथ तेजस्वी व्यक्ति से युक्त थे। वे संगीतत्व के अच्छे जानकार थे। समुद्रगुप्त वीणा वादन में इतने निपुण व प्रवीण थे कि विशेषज्ञ उन्हें ‘संगीत मार्तण्ड’ कहा करते थे।

बिहार बोर्ड हिंदी बुक Class 9 प्रश्न 2.
बिहार में शास्त्रीय संगीत के कितने और कौन-कौन से रूप विशेष प्रचलित रहे हैं ?
उत्तर-
बिहार प्राचीन काल से शास्त्रीय संगीत में अपनी गाढ़ी पैठ बनाये हुए है। यहाँ शास्त्रीय संगीत के अनेक अंतरराष्ट्रीय और राष्ट्रीय स्तर के कलाकार हुए हैं। बिहार में शास्त्रीय संगीत के विविध रूप गायकों कवियों से लेकर पेशेवर नृत्यांगनाओं तक और संतों से लेकर राजाओं तक में सम्मानित थे। मुगल सम्राज्य के बिखरने के बाद तानसेन के दर्जनों शिष्यों की मंडलियाँ देश के विभिन्न हिस्सों में गयीं, उनमें से कई को बेतिया, दरभंगा, डुमराँव, बनैली, टेकारी, गिद्धौर और तमकुही के राजदरबारों में सम्मानपुर्वक आश्रय प्राप्त हुआ था। उन संगीतकारों ने बिहार में शास्त्रीय संगीत के अनेक अंतरराष्ट्रीय स्तर के कलावंत निर्माण किये। उस काल में बिहार की अपनी ध्रपद गायन की परंपरा थी और पं. शिवदयाल मिश्र जैसे ध्रपद गायक नेपाल से भी आये थे। शास्त्रीय संगीत बिहार में ध्रुपद, ठुमरी और ख्याल के गायन के रूप में प्रचलित है।

ध्रुपद, ख्याल और ठुमरी आदि जो तीन प्रकार के गायन हैं शास्त्रीय संगीत के सबसे प्रमुख रूप हैं। शास्त्रीय संगीत के इन तीनों गायनों में बिहार ने अनेक रागों का भी आविष्कार किया है। वैदिक काल से चली आ रही शास्त्रीय संगीत धारा में समय-समय पर विकसित नयी-नयी अनेक धाराओं में से एक प्रमुख ध्रुपद है। ग्वालियर नरेश मानसिंह के दरबार में ध्रुपद का भरपूर विकास हुआ था और तानसेन भी ध्रुपद के महारथी थे। परंतु मुगल साग्राज्य के पतन के बाद बिहार के दरभंगा, बेतिया तथा डमराँव घराने में इसका अभतपर्व विकास हआ। नेपाल से आये ध्रपद गायक आचार्य शिवदयाल मिश्र की परंपरा भी बेतिया में विकसित हुई।

शास्त्रीय गायन का एक रूप ‘ख्याल’ जिसके गायन में भी बिहार ने ऊँचाइयाँ प्राप्त कर चुकी थी। ख्याल गायन में बनैली राज के राजकुमार श्यामनंदन सिंह ने सर्वाधिक प्रसिद्धि पाई। ये एक राजा थे, उच्च कोटि के संगीत प्रेमी थे, बिलियार्ड खेल के राज्यस्तरीय चैम्पियन थे और एक शांत-सरल चित्त वाले इंसान थे. जिन राजदरबार में गुणियों की उन्मुक्त कद्र होती थी। . शास्त्रीय गायन के तीसरे रूप ‘ठुमरी’ का उद्भव तो बिहार और उत्तर प्रदेश की अपनी धरती पर हुआ है। गया, वाराणसी तथा अवध में विशेष रूप से विकसित हुई ठुमरी को पूरब की गायकी कहा जाता है। ठुमरी के आचार्य-उस्तादों में अनेक का गया में जन्म हुआ जगदीप मिश्र, गुल मोहम्मद खाँ, राम प्र. मिश्र उर्फ रामू जी और उनके पुत्र गोवर्द्धन मिश्र ने संगीत साधना के क्षेत्र में मूल्यवान उपलब्धि दिलाई। है। सहरसा के मांतान खवास के ठुमरी गायन को सर्वश्रेष्ठ माना गया है।

Hindi Chapter 2 Class 9 प्रश्न 3.
बेतिया घराना का एक संक्षिप्त परिचय दीजिए।
उत्तर-
मुगल साम्राज्य के पतन के बाद बेतिया घराने का अभूतपूर्व विकास हआ। बेतिया के राजा गजसिंह ने ध्रपद गायक चमारी मलिक और कंगाली मलिक – को कुरुक्षेत्र के निकट लिवा लाकर अपने दरबार में रखा था। उस समय से ही ध्रुपद गायन में बेतिया घराने का प्रारंभ होता है। नेपाल से आये ध्रुपद गायक आचार्य शिवदयाल मिश्र की परंपरा भी बेतिया में विकसित हुई। बेतिया घराने के ध्रुपद गायकों में कुंज बिहारी मलिक, श्यामा मलिक, उमाचरण मलिक, गोरख मिश्र, महंथ मिश्र, बच्चा मलिक, शंकर लाल मिश्र और काले खाँ प्रमुख रहे हैं।

Bihar Board Solution Class 9 Hindi प्रश्न 4.
दरभंगा घराने के सर्वश्रेष्ठ गायक कौन माने जाते हैं? ।
उत्तर-
दरभंगा घराने में पं० राम चतुर मलिक को ध्रुपद का ध्रुव कहा जाता है। और वे वहाँ के सर्वश्रेष्ठ गायक थे।

बिहार टेक्स्ट बुक क्लास 9 प्रश्न 5.
धनगाई ग्राम कहाँ पड़ता है? बिहार की शास्त्रीय संगीत परम्परा में उस गाँव का क्या महत्व है?
उत्तर-
दरभंगा घराना तथा डुमरांव घराना दोनों का मूल रोहतास जिले का धनगाँई गाँव रहा है। धनगाँई गाँव के पं० धनारंग दूबे (1914 ई०) डुमराँव राजदरबार के सम्मानित गायक और उच्च कोटि के कवि भी थे। प्रसिद्ध गायक बच्चू दूबे उनके शिष्य थे। बच्चू दूबे की परंपरा में धनगाई गाँव के ही रघुनन्दन दूबे, सहदेव दूबे तथा .रामप्रसाद पाण्डेय ने विशेष ख्याति पाई।

Hindi Class 9 Chapter 2 प्रश्न 6.
जमीरा गाँव के संगीत साधक कौन थे? उनकी क्या विशेषता थी?
उत्तर-
पं० सियाराम तिवारी के गुरुओं में भोजपुर जिले के जमीरा निवासी शत्रुजय प्रसाद सिंह उर्फ लल्लन बाबू थे। लल्लन बाबू को जिन्होंने सुना है वे बताते हैं कि वे “या कुन्देन्दु तुषारहार धवला।” (सरस्वती वंदना) को अपने पखावज से शब्दशः ध्वनित कर देते थे। लल्लन बाबू ने तबला वादन तथा कथक नृत्य में भी कुशलता पाई थी।

Class 9 Hindi Chapter 2 प्रश्न 7.
श्यामानंद सिंह कौन थे? संगीत के प्रति उनमें कैसे रुचि जगी थी?
उत्तर-
श्यामनन्द सिंह एक राजा थे, उच्चकोटि के संगीत प्रेमी थे। विलियर्ड नामक खेल के राज्यस्तरीय चैम्पियन थे। वे एक शांत तथा सरल चित्तं वाले ऐसे इंसान थे जिनके राजदरबार में गुणियों की उन्मुक्त कद्र होती थी। अपनी कार से एक बार दार्जिलिंग जा रहे श्यामनन्द सिंह ने कहीं पं. भीष्मदेव चटर्जी का रिकार्ड सुना और उनसे संगीत सीखने की जगी इच्छा की उत्कटता ने उन्हें चटर्जी साहव के शिष्य बना दिया।

Hindi Class 9 Chapter 2 Question Answer प्रश्न 8.
संगीत में डुमराँव के योगदान पर एक टिप्पणी लिखें।
उत्तर-
धनगाँई के ध्रुपद परिवारों का संबंध डुमरांव के राज घराने से था, इसलिए उन्हें डुमराँव घराने के नाम से प्रसिद्धि मिली। डुमराँव वर्तमान बक्सर जिले में पडता हैं। धनारंग दबे. इमराव राजदरबार के सम्मानित गायक और उच्चकाट के कवि भी थे। एक अखिल भारतीय संगीत सम्मेलन में पं. रामप्रसाद के गायन से कवि रवीन्द्रनाथ ठाकुर गहरे प्रभावित हुए थे और उनकी खूब प्रशंसा की थी।

Class 9 Hindi Question Answer Chapter 2 प्रश्न 9.
सुदीन पाठक किस बाजा के विशेषज्ञ थे? उनकी स्वभावगत विशेषताओं का संक्षिप्त परिचय दीजिए।
उत्तर-
बिहार में सितारवादन के एक महान साधक थे-सुदीप पाठक। वे ऐसे एकांत साधक थे कि रात में कमरे में बंद हो सितार बजाना प्रारंभ करते और भोर होने से पूर्व साधना को विराम देते हुए सितार के तार-खोलकर रख देते थे। अपने-जाने उन्होंने कभी किसी को न शिष्य बनाया और न ही बाहर में कभी प्रस्तुती दी।

Bihar Board 9th Hindi Objective Answers Varnika Chapter 6 बिहार में नाट्यकला

Bihar Board 9th Hindi Objective Questions and Answers

BSEB Bihar Board 9th Hindi Objective Answers Varnika Chapter 6 बिहार में नाट्यकला

प्रश्न 1.
बिहार बंधु नामक पत्रिका के संपादक कौन थे?
(a) केशवराम भट्ट
(b) पं. ईश्वरी प्रसाद शर्मा
(c) गोविन्द साह
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(c) गोविन्द साह

प्रश्न 2.
पटना नाटक मंडली की स्थापना कब हुई थी?
(a) 1870 ई.
(b) 1872 ई.
(c) 1876 ई.
(d) 1880 ई.
उत्तर-
(c) 1876 ई.

प्रश्न 3.
पटना नाटक मंडली के संस्थापक कौन थे?
(a) केशवराम भट्ट
(b) पं. ईश्वरी प्रसाद शर्मा
(c) गोविन्द राम
(d) महादेवी वर्मा
उत्तर-
(a) केशवराम भट्ट

प्रश्न 4.
पं. ईश्वरी प्रसाद शर्मा कहाँ के निवासी थे?
(a) पटना
(b) आरा
(c) हजारीबाग
(d) सीतामढ़ी
उत्तर-
(b) आरा

प्रश्न 5.
मनोरंजन नाटक मंडली नामक नाट्य संस्था की स्थापना कब हुई थी?
(a) 1910 ई.
(b) 1914 ई.
(c) 1916 ई.
(d) 1920 ई.
उत्तर-
(b) 1914 ई.

प्रश्न 6.
मनोरंजन नाटक मंडली के संस्थापक कौन थे ?
(a) भारतेन्दु हरिश्चन्द्र
(b) केशवराम भट्ट
(c) पं. ईश्वरी प्रसाद शर्मा
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(c) पं. ईश्वरी प्रसाद शर्मा

प्रश्न 7.
किंकर नाट्य कला मंच की स्थापना कब हुई थी?
(a) 1910 ई.
(b) 1914 ई.
(c) 1915 ई.
(d) 1917 ई.
उत्तर-
(d) 1917 ई.

प्रश्न 8.
किंकर जी किस रंगमंच से सर्वाधिक प्रभावित थे ?
(a) बांग्ला
(b) उड़ीया
(c) नेपाली
(d) गुजराती
उत्तर-
(a) बांग्ला

प्रश्न 9.
पटना इप्टा की स्थापना कब हुई ?
(a) 1920 ई.
(b) 1935 ई.
(c) 1942 ई.
(d) 1947 ई.
उत्तर-
(d) 1947 ई.

प्रश्न 10.
पटना इप्टा की स्थापना किसने की ?
(a) डॉ. ए. के. जैन
(b) ब्रज किशोर प्रसाद
(c) डॉ. एस. एम. घोषाल
(d) इनमें तीनों
उत्तर-
(d) इनमें तीनों

प्रश्न 11.
बिहार आर्ट थिएटर की स्थापना किसने की?
(a) डॉ. ए. के. सेन
(b) अनिल मुखर्जी
(c) विवेकानन्द
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(b) अनिल मुखर्जी

प्रश्न 12.
कालिदास रंगालय नामक प्रेक्षागृह का निर्माण किसने कराया था?
(a) भारतेन्दु हरिश्चन्द्र
(b) अनिल मुखर्जी
(c) विवेकानन्द
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(b) अनिल मुखर्जी

प्रश्न 13.
चन्द्रगुप्त नाटक के रचयिता कौन हैं ?
(a) प्रेमचन्द
(b) जयशंकर प्रसाद
(c) हरिऔंध
(d) कालिदास
उत्तर-
(b) जयशंकर प्रसाद

प्रश्न 14.
चतुर्भुजजी की नाट्य संस्था का क्या नाम था ?
(a) मगध कलाकार
(b) पटना कलाकार
(c) आरा कलाकार
(d) इनमें तीनों
उत्तर-
(a) मगध कलाकार

प्रश्न 15.
मगध कलाकार संस्था की स्थापना कब हुई ?
(a) 1930 ई.
(b) 1945 ई.
(c) 1947 ई.
(d) 1952 ई.
उत्तर-
(d) 1952 ई.

प्रश्न 16.
राष्ट्रीय नाट्य विद्यालय से प्रशिक्षण प्राप्त करने वाले बिहार के प्रथम व्यक्ति कौन थे ?
(a) चतुर्भुज जी
(b) सतीश आनंद
(c) प्यारेमोहन सहाय
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(c) प्यारेमोहन सहाय

प्रश्न 17.
अनागत नामक नाट्य संस्था के संस्थापक थे
(a) नरेन्द्र नाथ पाण्डेय
(b) परवेज अख्तर
(c) दोनों
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(c) दोनों

प्रश्न 18.
कथाकार ऋषिकेश सुलभ की कहानी अमली का मंचीय प्रस्तुतीकरण किसने किया ?
(a) सतीश आनंद
(b) प्यारेमोहन सहाय
(c) परवेज अख्तर
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(a) सतीश आनंद

प्रश्न 19.
मैला आँचल के रचनाकार हैं
(a) रघुवीर सहाय
(b) फणीश्वरनाथ रेणु
(c) प्रेमचन्द
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(b) फणीश्वरनाथ रेणु

प्रश्न 20.
बिहार में लोकनाट्य कला को सर्वाधिक योग किसने दिया?
(a) प्रेमचन्द
(b) भिखारी ठाकुर
(c) सतीश आनंद
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(b) भिखारी ठाकुर

प्रश्न 21.
बटोही के रचनाकार हैं
(a) प्रेमचन्द
(b) सतीश आनंद
(c) ऋषिकेश सुलभ
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(c) ऋषिकेश सुलभ

प्रश्न 22.
कालिदास रंगालय कहाँ स्थित है ?
(a) पटना
(b) आरा
(c) मुजफ्फरपुर
(d) सीवान
उत्तर-
(a) पटना

प्रश्न 23.
मुक्तिपर्व किसकी रचना है ?
(a) सतीश आनंद
(b) अविनाश चन्द्र मिश्र
(c) ऋषिकेश सुलभ
(d) भिखारी ठाकुर
उत्तर-
(b) अविनाश चन्द्र मिश्र

Bihar Board Class 9 English Book Solutions Poem 5 Sound

Get Updated Bihar Board Class 9th English Book Solutions in PDF Format and download them free of cost. Bihar Board Class 9 English Book Solutions Poem 5 Sound Questions and Answers provided are as per the latest exam pattern and syllabus. Access the topics of Panorama English Book Class 9 Solutions Poem 5 Sound through the direct links available depending on the need. Clear all your queries on the Class 9 English Subject by using the Bihar Board Solutions for Poem 5 Sound existing.

Panorama English Book Class 9 Solutions Poem 5 Sound

If you are eager to know about the Bihar Board Solutions of Class 9 English Poem 5 Sound Questions and Answers you will find all of them here. You can identify the knowledge gap using these Bihar Board Class 9 English Solutions PDF and plan accordingly. Don’t worry about the accuracy as they are given after extensive research by people having subject knowledge alongside from the latest English Textbooks.

Bihar Board Class 9 English Sound Text Book Questions and Answers

A. Work in small groups and discuss the questions given below:

Bihar Board Class 9 English Book Solution Question 1.
How do trees help us?
Answer:
Trees help us in many ways. They purify the air, they give us oxygen. They give shelter to wild animals and birds. They also give us fruits and fuel. They check the soil erosion and act as a balance to ecology.

Bihar Board 9th Class English Book Solution Question 2.
Should you cut trees?
Answer:
We should never cut trees.

English Poem For Class 9 Bihar Board Question 3.
Name the frees which you have in your school garden.
Answer:
The trees are mango, guava, peapal, neem and a big bunyan trees.

Bihar Board 9th Class English Book Question 4.
Have you planted trees in your locality? If not, would you do it?
Answer:
I live in a city. There is no place to plant a tree, so, I have not planted any tree. Yes, I like to do it.

B. Answer the following questions very briefly:

Bihar Board English Book Class 9 Pdf Download Question 1.
What happens to a trees in the woods?
Answer:
A tree is hacked in the woods.

Bihar Board Class 9 English Question 2.
Do the halves express their grief?
Answer:
Yes, the halves express their grief to each other.

Bihar Board 9th Class English Book Pdf Question 3.
Do they make a sound because they are in pain?
Answer:
Yes. they make a sound because they are in pain.

English Poems For Class 9 Bihar Board Question 4.
Where do the logs go?
Answer:
The logs are driven from each other and go to different places.

Class 9 English Book Bihar Board Question 5.
Who knows the predicament of trees?
Answer:
The wind knows the predicament of trees.

Sound Class 9 Solutions Bihar Board Question 6.
Can all men sense the agonies of trees.
Answer:
No, all men cannot sense the agonies of trees.

Bihar Board Class 9 English Book Pdf Question 7.
Why does the poet call the songs not song but just sounds?
Answer:
The poet does not call them songs but sounds because they are the cries of lamentation.

English Poems For Class 9 On Nature Bihar Board Question 8.
What will be the ultimate end of such sounds?
Answer:
Such sounds would be choked to death as they would be confined to script only.

C.1. Long Answer Type Questions

Question 1.
The poet has given a touching account of a tree which has been cut down. Don’t you think that this is a sad poem in memory of a felled tree?
Answer:
Yes, I agree to this point that through cutting of tree the poet presents a sad memory of a felled tree. The tree which has been cut mercilessly must have felt agonies. Its branches are driven away far off places. The whispering of the logs present its sad plight. So this poem is decidedly a sad poem.

Question 2.
Why has the poet indulged in reminiscences? Has anything ever compelled you to reminisce?
Answer:
The felled tree has touched the sensitivity of the poet so she goes on thinking. She has become emotional. She saw the sad mood of the tree insight in him. She has indulged herself with the sad tree. It is mind which makes me sad or happy. It is also true that trees eat, drink and breath. They grow like human beings. They also take rest .at night. They enjoy the pleasure and suffer the furies of nature. When they are hacked they must feel pain. So the poet thinks so.
Once I was going to my school hostel. I was waiting for the train. Suddenly a lady came to me and made friendship with me. She called me son. She took me to the canteen and both had a good break fast there. She talked me a lot. When the train came I boarded into the train I looked at her. She was too looking at me and made me see off. That day always reminisces me.

Question 3.
What does ‘the wind know and what the wind blowing a din’ suggest?
Answer:
The wind knows how the tree suffered when it was tossed. It knows that the tree bore all seasons rain. The wind is blowing and making din. This is to suggest that the wind crying over the pain of the tree.

Question 4.
“Many a man is blunt, so blunt,/ He doesn’t even sense the agonies caught/Even in simple words.” Explain the lines.
Answer:
The given lines are very suggestive. The poet says that majority of men have got their sensitivity blunted. So much so that they fail to perceive the agonies behind the simple words. In fact the poem conveys that it is because of their blunted sensitivity v that men fell trees.

Question 5.
Justify the title of the poem.
Answer:
Cutting of tree compel the halves to cry. The wind is also crying over the loss of the tree. The poet also laments such loss and pain. But all these make sound only. The effect is unknown. They fall flat on him as me resounds. Hence, the title ‘sound’ very subtly but aptly conveys the feeling of the poem.

Question 6.
The poem suggests that the writer of this poem is an environmentalist. She is deeply concerned with protecting and preserving the natural environment. Do you agree with it? Write your opinion.
Answer:
The way of thinking shows that the writer of the poem is an environmentalist and that she is deeply concerned with protecting and preserving the natural environment. She does not want that even a tree should be cut. I agree that she has tried to make us aware of the importance of trees and plant life.

Question 7.
‘A lot of people are insensitive to the agonies of trees’. Comment.
Answer:
The poet describes the cutting of the tree as if it were duty of insensitive people. The tree is the symbol of Nature and the environment and the poem can be read as a parable on what man has been doing to nature. Man is entitled to exploit the reasources of nature to make a living. But there is no justification Tor exploiting a tree to satisfy his greed. In this sense man does not foci the agonies of a tree.

Question 8.
What is the theme of the poem? Could you suggest another r title?
Answer:
The theme of the poem ‘Sound’ is the degradation nature has suffered at the hands of modem men who are blunt and insensitive to the agonies of trees. ‘Sound’ is of Nature’s love lover poem which lays bare before us man’s wanton destruction of the environment to satisfy his greed. Another title may be ‘Echo’.

Question 9.
Do trees have souls? Give your opinion.
Answer:
The great Indian scientist Jagdish Chandra Bose has already proved that plants are living things. They eat, drink and breathe. They grew like the human beings. They also take rest at night. Their green leaves produce all the starch. They enjoy the pleasures and suffer the furies of nature like the human beings. Hence wc can say that trees are alive and have souls.

Question 10.
Imagine yourself to be a branch which has just been hacked out. Describe your feelings to your parent tree.
Answer:
What happened to me that cannot be borne. It is a matter of regret that I have been hacked. Oh! the pain is unbearable I am fallen on the ground lifeless. I am helpless. I ani dying. My agony can’t he understood by blunt people who have hacked me. I was y.our inseparable part but these rude and blunt people have cut me apart.

C.2. Group Discussion

Discuss the following in groups or pairs:

Question 1.
Trees are our friends; we must not cut them.
Answer:
Trees play a key role in our life. The people play and refresh themselves in their cool shade. They give us fire wood and fruits. They give us Limber and building macrial. Paper is also tiude of wood. Trees supply oxygen to the alomosphere. They absorb Carbon dioxide. Their leaves produce Oxygen and release ¡milo the air. The green leaves also produce starch. It is an essential pari bi the food of men and animals. The leaves of trees breathe out a lot of water vapour. It helps to cool the air. So it is often cooler under a tree than inside a building. Forest attracts rain. Trees prevent floods. They protect the soil from being washed off. Trees are home of birds. They support to live wild animals as well. Thus it is clear that trees are our friends.

Question 2.
Save trees today for a better tomorrow.
Answer:
This should be always remembered save trees to day for a better tomorrow children of today will be the elders of tomorrow. Then they will need trees. Thinking this the Indian Government has started a festival. It is called “Vanmahotsava’ or the “Forest Festival”. This festival is held every year in order to make the people realise the value of trees’ in the present period and in future. Large number of trees are planted on this day. The people are apprised of their duty to look after the trees well and protect them from every harm.

Comprehension Based Questions with Answers

1. A tree in the woods is hacked
Its branch breaking away
what do the halves
whisper to each other?
Do they moan and groan
In the heart of their hearts?
And do these logs driven from each other Reminisce?

Questions:

  1. Name the poem and its poet.
  2. What happened to the tree in the woods?
  3. What pain do the halves feel?
  4. What do the logs do?

Answers:

  1. The name of the poem is ‘Sound’ and its poet is Rajani Parulekar.
  2. The tree was cut down in the woods.
  3. The halves moan and groan in pain.
  4. The logs reminisce their past life.

2. Do they remember how the wind tossed them?
How they got drenched.in the rain?
And the blossoms in the spring And the fall in autumn?
Oh! But the wind knows
The wind blowing with a din
In places forlorn Sings such songs.

Questions:

  1. What does the tree remember?
  2. Which season is mentioned in the poem?
  3. Who knows everything that happens to the tree?
  4. Find the word from the poem which mean ‘Sad state’.

Answers:

  1. The tree remembers how the wind tossed it.
  2. Autumn’ has been mentioned in the poem.
  3. The wind knows every thing that happens to the tree.
  4. Forlorn.

3. Those songs not all could praise
Many a man is blunt,
He doesn’t even sense
The agonies caught
Even in simple words!
What then of these songs
They are just sounds
Such sounds as would be choked to death
If confined in the strokes and coils of the script.

Questions:

  1. Could all praise those songs?
  2. What type of men are mentioned here?
  3. What does the poet think about the songs?
  4. What will be to such sound?
  5. What is confined?

Answers:

  1. No, those songs could not be praised by all.
  2. Blunt people are mentioned here.
  3. The poet thinks that the songs are not effective.
  4. Such sound will be choked to death.
  5. They will be confined to the strokes and coils or script only.

Hope you liked the article on Bihar Board Solutions of Class 9 English Poem 5 Sound Questions and Answers and share it among your friends to make them aware. Keep in touch to avail latest information regarding different state board solutions instantly.

Bihar Board Class 9th Sanskrit Book Solutions संस्कृत पीयूषम् भाग 1

Bihar Board Class 9th Sanskrit Book Solutions संस्कृत पीयूषम् भाग 1

Top academic experts at BiharBoardSolutions.com have designed BSTBPC BSEB Bihar Board Class 9 Sanskrit Book Solutions संस्कृत पीयूषम् भाग 1 क्लास 9, द्रतयपाठय भाग 1 (अनुपूरक पुस्तक), Piyusham Bhag 1 Sanskrit Book Bihar Class 9 Solutions PDF Free Download are part of Bihar Board Class 9th Solutions based on the latest NCERT syllabus.

Here we have updated the detailed SCERT Bihar Board 9th Class Sanskrit Book Solutions पीयूषम् भाग 1 of BTBC Book Class 9 Sanskrit Solutions Answers Guide, Bihar Text Book Class 9 Sanskrit Questions and Answers, Chapter Wise Notes Pdf, Model Question Papers, Study Material to help students in understanding the concepts behind each question in a simpler and detailed way.

BSEB Bihar Board Class 9th Sanskrit Book Solutions Piyusham Bhag 1

Piyusham Sanskrit Book Class 9 Solutions Bihar Board

Piyusham Sanskrit Book Bihar Class 9 Solutions

संस्कृत पीयूषम् भाग 1

  • Chapter 1 ईशस्तुति:
  • Chapter 2 लोभविष्टः चक्रधरः
  • Chapter 3 यक्ष-युधिष्ठिर संवाद
  • Chapter 4 चत्वारो वेदाः
  • Chapter 5 संस्कृतस्य महिमा
  • Chapter 6 संस्कृतसाहित्ये पर्यावरणम्
  • Chapter 7 ज्ञानं भारः क्रियां विना
  • Chapter 8 नीतिपधानिः
  • Chapter 9 बिहारस्य संस्कृतिकं वैभवम्
  • Chapter 10 ईद-महोत्सवः
  • Chapter 11 ग्राम्यजीवनम्
  • Chapter 12 वीर कूँवर सिंहः
  • Chapter 13 किशोराणां मनोविज्ञानम्
  • Chapter 14 राष्ट्रबोधः
  • Chapter 15 विश्ववन्दिता वैशाली

संस्कृत पीयूषम् द्रतयपाठय भाग 1 (अनुपूरक पुस्तक)

  • Chapter 1 सरस्वती-वन्दना
  • Chapter 2 संस्कृत-भाषा
  • Chapter 3 प्रार्थना
  • Chapter 4 यत्तं विना न रत्नम्
  • Chapter 5 विदुला-पुत्र संवादः
  • Chapter 6 सम्पूर्णविश्वरत्नम्
  • Chapter 7 लोकगीतम्
  • Chapter 8 अमृतं बालभाषितम्
  • Chapter 9 प्रभात-वर्णनम्
  • Chapter 10 नायं छागः
  • Chapter 11 प्रयाणगीतम्
  • Chapter 12 महात्मा गाँधी
  • Chapter 13 भारतीयप्रजातन्त्रम्
  • Chapter 14 संस्मरणम्
  • Chapter 15 धर्मेषु भावः समानः समेषाम्
  • Chapter 16 बिहारो विहारे सदा रोचताम् वः
  • Chapter 17 लौहस्य तुला
  • Chapter 18 ज्ञानेन शोभते किल
  • Chapter 19 कुरुक्षेत्रम्
  • Chapter 20 प्रहेलिका
  • Chapter 21 ग्रन्थकाराः

We hope that BSTBPC BSEB Bihar Board Class 9th Sanskrit Book Solutions संस्कृत पीयूषम् भाग 1 क्लास 9, द्रतयपाठय भाग 1 (अनुपूरक पुस्तक), Piyusham Bhag 1 Sanskrit Book Bihar Class 9 Solutions PDF Free Download of BTBC Book Class 9 Sanskrit Solutions Answers Guide, Bihar Text Book Class 9 Sanskrit Questions and Answers, Chapter Wise Notes Pdf, Model Question Papers, Study Material will help students can prepare all the concepts covered in the syllabus.

If you face any issues concerning SCERT Bihar Board Class 9th Sanskrit Text Book पीयूषम् भाग 1 Solutions, you can ask in the comment section below, we will surely help you out.

Bihar Board Class 9th Hindi Book Solutions गोधूलि भाग 1, वर्णिका भाग 1

Bihar Board Class 9th Hindi Book Solutions गोधूलि भाग 1, वर्णिका भाग 1

Top academic experts at BiharBoardSolutions.com have designed BSTBPC BSEB Bihar Board Class 9 Hindi Book Solutions गोधूलि भाग 1 वर्णिका भाग 1 हिंदी बुक बिहार क्लास 9, Godhuli Bhag 1 Varnika Bhag 1 Solutions Class 9 Hindi PDF Free Download are part of Bihar Board Class 9th Solutions based on the latest NCERT syllabus.

Here we have updated the detailed SCERT Bihar Board 9th Class Hindi Book Solutions of गोधूलि भाग 1 वर्णिका भाग 1 BTBC Book Class 9 Hindi Solutions Answers Guide, Bihar Text Book Class 9 Hindi Questions and Answers, Chapter Wise Notes Pdf, Model Question Papers, Study Material to help students in understanding the concepts behind each question in a simpler and detailed way.

BSEB Bihar Board Class 9th Hindi Book Solutions Godhuli Bhag 1 Varnika Bhag 1

Godhuli Hindi Book Class 9 Solutions Bihar Board

Godhuli Bhag 1 Solutions Class 9 Hindi गद्य खण्ड

Godhuli Bhag 1 Solutions Class 9 Hindi पद्य खण्ड

Varnika Hindi Book Class 9 Solutions Bihar Board

Varnika Bhag 1 Solutions Class 9 Hindi

Bihar Board Class 9th Hindi व्याकरण एवं रचना

We hope that BSTBPC BSEB Bihar Board Class 9th Hindi Book Solutions गोधूलि भाग 1 वर्णिका भाग 1 हिंदी बुक बिहार क्लास 9, Godhuli Bhag 1 Varnika Bhag 2 Solutions Class 9 Hindi PDF Free Download of BTBC Book Class 9 Hindi Solutions Answers Guide, Bihar Text Book Class 9 Hindi Godhuli Bhag 1 Varnika Bhag 1 Questions and Answers, Chapter Wise Notes Pdf, Model Question Papers, Study Material will help students can prepare all the concepts covered in the syllabus.

If you face any issues concerning SCERT Bihar Board Class 9th Hindi Text Book गोधूलि भाग 1 वर्णिका भाग 1 Solutions, you can ask in the comment section below, we will surely help you out.

Bihar Board Class 9th Social Science Solutions सामाजिक विज्ञान

Bihar Board Class 9th Social Science Solutions सामाजिक विज्ञान

Top academic experts at BiharBoardSolutions.com have designed BSTBPC BSEB Bihar Board Class 9 Social Science Book Solutions Samajik Vigyan PDF Free Download of Geography भूगोल : भारत : भूमि एवं लोग, History इतिहास : इतिहास की दुनिया भाग 1, Political Science राजनीति विज्ञान : लोकतांत्रिक राजनीति भाग 1, Economics अर्थशास्त्र : हमारी अर्थव्यवस्था भाग 1, Disaster Management आपदा प्रबन्धन in Hindi Medium and English Medium are part of Bihar Board Class 9th Solutions based on the latest NCERT syllabus.

Here we have updated the detailed SCERT Bihar Board 9th Class Social Science Book Solutions of BTBC Book Class 9 Social Science Solutions Answers Guide, Bihar Text Book Class 9 Social Science Questions and Answers, Chapter Wise Notes Pdf, Model Question Papers, Study Material to help students in understanding the concepts behind each question in a simpler and detailed way.

BSEB Bihar Board Class 9th Social Science Book Solutions सामाजिक विज्ञान

Bihar Board Class 9th Social Science History Solutions

Bihar Board Class 9th Social Science History Solutions इतिहास : इतिहास की दुनिया भाग 1

Bihar Board Class 9th Social Science Geography Solutions

Bihar Board Class 9th Social Science Geography Solutions भूगोल : भारत : भूमि एवं लोग

Bihar Board Class 9th Social Science Disaster Management Solutions आपदा प्रबन्धन

Bihar Board Class 9th Social Science Political Science Solutions

Bihar Board Class 9th Social Science Political Science Solutions राजनीति विज्ञान : लोकतांत्रिक राजनीति भाग 1

Bihar Board Class 9th Social Science Economics Solutions

Bihar Board Class 9th Social Science Economics Solutions अर्थशास्त्र : हमारी अर्थव्यवस्था भाग 1

We hope that BSTBPC BSEB Bihar Board Class 9th Social Science Book Solutions Samajik Vigyan PDF Free Download of Geography भूगोल : भारत : भूमि एवं लोग, History इतिहास : इतिहास की दुनिया भाग 1, Political Science राजनीति विज्ञान : लोकतांत्रिक राजनीति भाग 1, Economics अर्थशास्त्र : हमारी अर्थव्यवस्था भाग 1, Disaster Management आपदा प्रबन्धन in Hindi Medium and English Medium will help students can prepare all the concepts covered in the syllabus.

If you face any issues concerning SCERT Bihar Board Class 9th Social Science Text Book Solutions of BTBC Book Class 9 Social Science Solutions Answers Guide, Bihar Text Book Class 9 Social Science Questions and Answers, Chapter Wise Notes Pdf, Model Question Papers, Study Material, you can ask in the comment section below, we will surely help you out.

Bihar Board Class 9 Science Solution in Hindi & English Medium

Bihar Board Class 9 Science Solution in Hindi & English Medium

Top academic experts at BiharBoardSolutions.com have designed BSTBPC BSEB Bihar Board Class 9 Science Book Solutions विज्ञान PDF Free Download in Hindi Medium and English Medium are part of Bihar Board Class 9th Solutions based on the latest NCERT syllabus.

Here we have updated the detailed SCERT Bihar Board 9th Class Science Book Solutions Vigyan of BTBC Book Class 9 Science Solutions Answers Guide, Bihar Text Book Class 9 Science Questions and Answers, Chapter Wise Notes Pdf, Model Question Papers, Study Material to help students in understanding the concepts behind each question in a simpler and detailed way.

BSEB Bihar Board Class 9 Science Book Solution in Hindi & English Medium

Bihar Board Class 9 Science Solution in Hindi Medium

Bihar Board 9th Chemistry Solutions

Bihar Board 9th Biology Solutions

Bihar Board 9th Physics Solutions

Bihar Board Class 9 Science Solution in English Medium

Bihar Board Class 9 Science Chemistry Solution

Bihar Board Class 9 Science Biology Solution

Bihar Board Class 9 Science Physics Solution

We hope that BSTBPC BSEB Bihar Board Class 9th Science Book Solutions विज्ञान PDF Free Download in Hindi Medium and English Medium of BTBC Book Class 9 Science Solutions Answers Guide, Bihar Text Book Class 9 Science Questions and Answers, Chapter Wise Notes Pdf, Model Question Papers, Study Material will help students can prepare all the concepts covered in the syllabus.

If you face any issues concerning SCERT Bihar Board Class 9th Science Text Book Solutions Vigyan, you can ask in the comment section below, we will surely help you out.

Bihar Board Class 9th Books Solutions

Bihar Board Class 9th Books Solutions

Top academic experts at BiharBoardSolutions.com have designed BSTBPC BSEB Bihar Board Class 9 Books Solutions for all subjects PDF Free Download in Hindi Medium and English Medium are part of Bihar Board Solutions based on the latest NCERT syllabus.

Here we have updated the detailed SCERT Bihar Board 9th Class Books Solutions of BTBC Books Class 9 Solutions Answers Guide, Bihar Text Books Class 9 Questions and Answers, Chapter Wise Notes Pdf, Model Question Papers, Study Material to help students in understanding the concepts behind each question in a simpler and detailed way.

BSEB Bihar Board Class 9th Text Books Solutions

We hope that BSTBPC BSEB Bihar Board Class 9th Books Solutions PDF Free Download in Hindi Medium and English Medium of BTBC Books Class 9 Solutions Answers Guide, Bihar Text Books Class 9 Questions and Answers, Chapter Wise Notes Pdf, Model Question Papers, Study Material will help students can prepare all the concepts covered in the syllabus.

If you face any issues concerning SCERT Bihar Board Class 9th Text Books Solutions, you can ask in the comment section below, we will surely help you out.

Bihar Board Class 9th English Book Solutions Panorama English Reader Part 1

Bihar Board Class 9th English Book Solutions Panorama English Reader Part 1

Do you feel English is difficult to ace? You will not feel the subject tough anymore with the Bihar Board Solutions for Class 9th English provided. Simply use the quick links available and practice the different questions prevailing whenever you want. Enhance the subject knowledge and learn the chapters in Class 9th English without any worries. Make sure to practice as many times as possible with the BSEB Bihar Board Class 9 English Book Solutions Panorama English Reader Part 1 and clear your ambiguities easily.

BSEB Bihar Board Class 9 English Book Solutions Panorama English Reader Part 1

Students who wish to prepare for the Bihar Board Class 9th English Exam can download the Bihar Class 9th English Solutions from here. Learn all the chapters of English through the direct links available and prepare the Chapter you want. All you need to do is simply click on the corresponding chapter you want to prepare and understand all the concepts within. By practicing from the Panorama English Book Class 9 Solutions Bihar Board PDF you can clear the exams with better scores.

Panorama English Book Class 9 Solutions Bihar Board

Panorama English Book Part 1 Class 9 Solutions Prose

Panorama English Book Part 1 Class 9 Solutions Poetry

Panorama English Book Class 9 Read, Think and Enjoy

  • Chapter 1 The Secret of Work
  • Chapter 2 Gandhiji’s Passion for Nursing
  • Chapter 3 With the Photographer

Panorama English Reader Part 1 Class 9 Solutions Bihar Board

Panorama English Reader Part 1 Class 9th Solutions Bihar Board

  • Chapter 1 I Am Going to Dance Again
  • Chapter 2 Scaling Great Heights
  • Chapter 3 Saint Kabir
  • Chapter 4 The Eyes Are Not Here
  • Chapter 5 Ismat Chughtai: A Lady with a Difference
  • Chapter 6 The Accidental Tourist
  • Chapter 7 Saint Ravidas
  • Chapter 8 Bharathipura

Bihar Board Class 9th English Writing

Bihar Board Class 9th English Grammar

We as a team believe that the information existing regarding Bihar Board Solutions for Class 9th English has enhanced your subject knowledge. For any other queries do reach us and we will get back to you at the soonest possibility. Keep in touch with our site to avail the latest updates on different state board solutions in a matter of seconds.